Lipiec 24, 2017
suflet francuski

Nieprosta prostota, czyli kilka słów o suflecie

Nieprosta prostota, czyli kilka słów o suflecie Początków sufletu dopatruje się w XVIII-wiecznej Francji. Z francuskiego „souffle” znaczy tyle, co dmuchnięcie, oddech. Potrawa rzeczywiście przypomina nadmuchany, […]
Lipiec 24, 2017
bagietka francuska

Krótka historia podłużnej bagietki

Krótka historia podłużnej bagietki Paryż, wczesny poranek. Z kawiarni dobiega zapach kawy, na ulicach paradują eleganckie panie z koszykami, z których wystają świeże, pachnące bagietki. Tak […]
Lipiec 24, 2017
ślimak francuski

Światowej sławy przysmak – ślimak

Światowej sławy przysmak – ślimak Zdziwić może fakt, że kojarzony z kuchnią francuską, a u nas będący egzotyką ślimak nie dość, że uchodzi za przysmak w […]
Lipiec 24, 2017
crème brûlée

Językiem sięgając nieba, czyli kilka słów o crème brûlée

Językiem sięgając nieba, czyli kilka słów o crème brûlée Pochodzenie najsłynniejszego francuskiego deseru pozostaje wciąż niejasne, a jego historia – owiana tajemnicą. Niektórzy znawcy przypuszczają, że […]

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies (ciasteczek), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Ok