Nieprosta prostota, czyli kilka słów o suflecie Początków sufletu dopatruje się w XVIII-wiecznej Francji. Z francuskiego „souffle” znaczy tyle, co dmuchnięcie, oddech. Potrawa rzeczywiście przypomina nadmuchany, […]
Krótka historia podłużnej bagietki Paryż, wczesny poranek. Z kawiarni dobiega zapach kawy, na ulicach paradują eleganckie panie z koszykami, z których wystają świeże, pachnące bagietki. Tak […]
Światowej sławy przysmak – ślimak Zdziwić może fakt, że kojarzony z kuchnią francuską, a u nas będący egzotyką ślimak nie dość, że uchodzi za przysmak w […]
Językiem sięgając nieba, czyli kilka słów o crème brûlée Pochodzenie najsłynniejszego francuskiego deseru pozostaje wciąż niejasne, a jego historia – owiana tajemnicą. Niektórzy znawcy przypuszczają, że […]
Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies (ciasteczek), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Ok