crème brûlée
Językiem sięgając nieba, czyli kilka słów o crème brûlée
Lipiec 24, 2017
bagietka francuska
Krótka historia podłużnej bagietki
Lipiec 24, 2017
Pokaż wszystkie

Światowej sławy przysmak – ślimak

ślimak francuski

Światowej sławy przysmak – ślimak

Zdziwić może fakt, że kojarzony z kuchnią francuską, a u nas będący egzotyką ślimak nie dość, że uchodzi za przysmak w wielu krajach europejskich (w Belgii, Holandii, Hiszpanii i innych), to jeszcze znany jest w kuchniach spoza Starego Kontynentu, w tym w kuchni japońskiej, chińskiej i w kilku krajach afrykańskich! W XVII wieku przeżywał czasy świetności… w samej Polsce! Co takiego w sobie ma, że jednych zachwyca, a innych odstręcza?

Smaczne i zdrowe

Odpowiedź na powyższe pytanie jest prosta – z jednej strony ślimaki nie prezentują się dobrze, ale z drugiej są naprawdę smaczne. Dla wielu z nas bariera nieapetycznego wyglądu jest zbyt ślina, by  ją przełamać. Zniesmaczonych daniem nie przekona również argument, że mięczaki zawierają sporo wysokiej jakości białka, niewiele tłuszczu (w którym i tak dominują zdrowe, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) i dużo minerałów, w tym wapnia, potasu, magnezu, cynku i selenu. Niewątpliwie poddane odpowiedniej obróbce są bardzo zdrowe.

Polska – kraj eksportowy

Wykopaliska ze stanowisk archeologicznych w obrębie Morza Śródziemnego potwierdzają, że ślimaki pojawiły się na naszych stołach nawet dwanaście tysięcy lat temu! Starożytni Rzymianie przypisywali im nie tylko działanie prozdrowotne, ale także otrzymały także tytuł afrodyzjaków. Obecnie spożywa się na świecie ślimaki dwóch gatunków – Helix pomatia (ślimak winniczek) i Helix aspersa (europejski ślimak brązowy), a do sprzedaży dopuszczone są wyłącznie te pochodzące z hodowli. Dziko żyjące mogą przenosić rzadkie zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, a ponadto w większości krajów objęte są ochroną prawną. Co może zaskoczyć – Polska jest jednym z czołowych eksporterów ślimaków winniczków! Zanim trafią one z hodowli na  stoły muszą przejść „kurację” oczyszczającą jelita, mającą na celu pozbycie się z ich wnętrza niestrawionego pokarmu.

Jak serwować ślimaki?

Na świecie istnieje mnóstwo sposobów na przygotowanie ślimaków lądowych. W kuchni portugalskiej znajdziemy propozycję dania jednogarnkowego z kiełbasą, w hiszpańskiej – ślimaki w pikantnym sosie lub zupie, a w greckiej – smażone na oliwie z dodatkiem cytryny. Kuchnia francuska serwuje je  jako przystawkę, najczęściej w wersji po burgundzku. Według przepisu mięso ślimaka należy ugotować, a następnie wymieszać z masełkiem czosnkowym i drobno posiekaną natką pietruszki, by kolejno wypełnić nimi muszle i zapiekać je w 180 stopniach, około 15 minut. W trakcie jedzenia muszlę należy trzymać specjalnymi szczypcami, a farsz wyjmować unikalnym widelczykiem z dwoma ząbkami.

Jak widać kuchnia francuska nie po raz pierwszy zaskakuje nas ciekawie podanym daniem.

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies (ciasteczek), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Ok